5 snarkhjälpmedel som ska få dig att sluta snarka

Det finns många olika hjälpmedel som kan hjälpa dig att sluta snarka: Snarkplåster/näsvidgare, snarkdämpande sprayer och snarkskenor.

Linda Nestor, Redaktör
Senast uppdaterad 21 september 2015

1. Snarkplåster/näsvidgare

Snarkplåster vidgar näsborrarna och gör att du lättare kan andas med näsan. Detta gör att du inte behöver att andas genom munnen och snarkar därför mindre.

Snarkplåster kan du köpa på ett apotek. 10 stycken kostar ungefär 60 kronor.

2. Snarkdämpande munspray

Snarkdämpade munspray sprayas direkt ner i svalget. Sprayen bildar ett skum som fäster på vävnaderna i halsen. Detta gör att friktionen minskar mellan alla rörliga delar i svalget, stramar upp luftvägarna och även dämpar vibrationerna som orsakar snarkljudet.

Munsprayen smakar mint. 10ml kostar ungefär 120 kronor och håller i över en månad.

3. Snarkdämpande nässpray

Snarkhjälpmedel

Speciell nässpray kan mjukna upp vävnaden i halsen och därmed förhindra snarkningar.

Denna nässpray sprejas med fyra till sex pumpningar i varje näsborre innan du går och lägger dig. Nässprayen gör då att den mjuknar upp och smörjer vävnaden i halsen. Vilket gör att andningen inte störs samt att du inte blir torr i munnen när du vaknar.

En snarkdämpade nässpray kostar ungefär 200 kronor och håller i en månad.

4. Snarkskena

Du kan köpa mjuka snarkskenor på ett apotek eller beställa från nätet. Snarkskenan skjuter fram underkäken något vilket skapar fria luftvägar. Med fria luftvägar kommer du inte längre att snarka.

Dessa går att beställa i olika storlekar. Priserna varierar. På ett apotek kostar en mjuk snarkskena ungefär 500-600 kronor.

5. Snarkskena gjord efter dina tänder

Om du vill ha en ordentlig snarkskena som passar dig perfekt eller om du har allvarliga problem så som sömnapné så är det alltid bäst att få en riktig snarkskena. Denna gjuts efter ditt bett och dina tänder.

Det är din tandläkare som hjälper dig med detta. Men om du behöver en snarkskena av medicinska skäl så kan du dock få stora kostnader betalda av landstinget. Kontakta därför din vårdcentral först för att utreda om du exempelvis lider av sömnapné och därmed får ett reducerat pris.

Hos tandläkaren gjuts sedan en skena efter dina tänder. Detta kostar ungefär 2000 kronor per skena för en mjuk gjuten snarkskena. 3500 kronor per skena för en hård i akrylat. En apnéskena kostar ungefär 6500 kronor.

För dig som har fått en remiss från vårdcentralen behöver bara betala för besöket.