✕ Stäng

Sömnapné

Sömnapné är andningsuppehåll i sömnen. Det gör att sömnen hela tiden blir störd och du känner dig därför aldrig riktigt utvilad.

Linda Nestor, Redaktör
Senast uppdaterad 21 september 2015

Vad är sömnapné?

Sömnapné innebär att du gör korta andningsuppehåll i sömnen. Detta för att det blir trångt i luftvägarna när dina muskler slappnar av i sömnen.

Om luftvägarna helt täpps till eller om tungan hamnar för långt bak i svaljet så får du andningsuppehåll.

sömnapné

Nedstämdhet, koncentrationssvårigheter och trötthet är vanliga symptom.

Symptom – aldrig utvilad

Du som lider av sömnapné kan ha svårt att upptäcka ditt eget tillstånd. Du kan känna dig onormalt trött, ha koncentrationssvårigheter och känna dig nedstämd. Andra symptom är mardrömmar och svettningar.

Många upptäcker det genom att någon i sin närhet påpekar andningsuppehållen i sömnen.

Kan ge allvarliga följder

Lider du av sömnapné har du en större risk att drabbas stroke, diabetes, hjärtsjukdomar och depression. Därför är det viktigt att du kontaktar vården om du misstänker sömnapné.

Utredning med andningsregistrering

Misstänker du sömnapné så bör du kontakta din vårdcentral för att få en utredning om detta. I utredningen gör du en sömnregistrering. Detta kan göras både hemma eller på ett sömnlaboratorium.

Under registreringen så registreras andningen och snarkningar med hjälp av en maskin.

Behandling

Syremaskin

Du kan behandla sömnapné på olika sätt. Den mest effektiva behandlingen är en CPAP-apparat som är en syremaskin som du har på dig över näsan när du sover. Den sprutar ständigt in lite syre och gör att ditt svalg aldrig täpps igen.

Snarkskena (apnéskena)

Det finns även en snarkskena som kan hjälpa dig, en så kallad apnéskena. Denna skena gjuts efter din över- och underkäke. Skenan ser till att underkäken dras fram något vilket förhindrar tungan att täppa till luftvägarna.

Operation

Man kan också behandla sömnapné med operation. Då tar man bort halsmandlar och körtlar bakom näsan som gör att det blir trångt i svalget. Det finns också ett ingrepp som kan vidga luftvägarna. 

Barn med sömnapné

Barn som lider av sömnapné får nästan alltid operation. Detta för att sömnapnén oftast orsakas av förstorade halsmandlar som då opereras bort.

Linda Nestor
Redaktör
Publicerad 6 februari 2014, senast uppdaterad 21 september 2015
Källor: 1177 Vårdguiden

Senaste Nytt